AZ LAF, ÇOK İŞ

Polimer kil ağırlıklı, pek çok şeyin resimlenmiş yapım aşamalarını bulabileceğiniz bir blog olmasına çalışıyorum.
Internet kullanmasını bilene, açık bir okul. Pek çok hobim var ve ben bu konuda oradan çok yararlanıyorum.
Bu blog aslında biraz da borç ödemek için. Ben epey yol aldım, şimdi yeni başlayanlara da ben faydalı olayım istedim. Deneyimli arkadaşlar da blogumu severlerse, onlarla da fikir alış-verişinde bulunmak, kadayıfın kaymağı olacak :)

20 Mart 2012 Salı

YENİ BİR POLİMER KİL

Uzun zamandır renk eksiğim nedeniyle yarım bekleyen bir işim var. Fimo'nun saks mavisi gerekiyor. Tahtakale Hobi'nin sitesine baktım, var görünüyor, koşa koşa gittim, ama ben gidene dek bitmiş. Baktım Fimo standında markası belli olmayan bir saks mavi polimer kil var. Fiyatı Fimo ile aynı, 3 TL. Aldım. Bu dediğim epey oldu. İşlerim, misafirlerim falan vardı. Ve her nedense hevesim yoktu. Hoş hâlâ da pek var sayılmaz. Bahar mı çartptı ne? Çalışma masamın başına hiç oturasım yok.
Bu gün ite kaka oturdum.

Yeni markasız kili açtım... Iyyyk. Yapış yapış bir şey. Hem ele sıvaşacak kadar cıvık, hem de kendisini lastik gibi topluyor. Makarna makinesinden geçireyim dedim, yarısı orada kaldı. Biraz yoğurdum, azıcık toparlandı gibi ama Fimo ile kıyaslanmaz. Cernit için çok yumuşak diye söyleniyordum, o hiç değilse lastik kıvamında değil. (Bir dip not: Yeni Cernitler daha da yumuşakmış, öyle talep geldiğinden yumuşak seri de yapmışlar)
Baktım, baktım, yarısı bitmiş işe pat diye bu yeni kille başlamaya cesaret edemedim. Öyle ya büyükçe ve çok emek verdiğim bir çalışmayı mahfetmek var işin ucunda.



Küçük bir parçayı pişirerek denemeye karar verdim. 110 derecede 30 dakika pişirdim. Renk biraz koyulaşmış.














Biraz da başka markalarla karışımının nasıl olacağını test ettim. Sculpey III'ün beyazıyla karıştırdım.
Karışmada sorun yok. Pigmentleri fazla güçlü değil sanırım. Aşağıda belli karışım oranları ile oluşan renkleri görebilirsiniz. Kalın olmayan parçalar pişirdiğimden, 110 derecede 25 dakika pişirdim





33 yorum:

  1. siz ders veriyormusunuz modelleme ile ilgili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süredir aklımda. Ama henüz başlamadım.

      Sil
    2. ozmzn elinizi çabuk tutun benim gibi çok kişi vardır fimo öğrenmeye can atan :)

      Sil
    3. ferçi ben ucundan az bişey bulaştım ama sizin çalışmalarınızı hayranlıkla izliyorum

      Sil
    4. :) Bilmem var mıdır acaba? Doğrusu bu konuda bana fikir ve akıl verilmesine ihtiyacım var galiba. Nereden, nasıl başlamalı hiç bilmiyorum.

      Sil
  2. biliyorsun Nihal Abla,fimo son zamanlarda el mi değiştiriyordur yoksa başka bir ad altında mı çıkacaktır,Ankara'da bile bulmak mümkün değilken,ben burada Malatya'da adını bile 3 kez söylüyordum o nedenle bıraktım,internetten de görüp alamıyorum renkler istediğim gibi olmuyor,neyse ara verdim,cerniti bende denedim çok yumuşak,karıştırıp kullandım,bir de benim aldıklarım simli çıktı,ama burada ondan da yok,ama sculpey'den memnundum,sana kolay gelsin,bilgilendirdiğin için sağol ayrıca,etsy'deki ürünlerin harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fimo'yu Eberhard Faber üretiyordu, daha sonra üretici değişti, artık Staedtler üretiyor. Ancak bu arada Türkiye'ye ithal eden firma ile (ki o firmanın kim olduğunu bir türlü bulamadım) üretici arasında mahkemelik bir durum oluşmuş, o nedenle ne onlar ne de başkası ithal edemez olmuş. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Umarım bir an evvel düzelir de biz de Fimo'muza kavuşuruz.
      Etsy'dekileri beğenmene sevindim, teşekkür ederim.

      Sil
  3. Buradaki kırtasiyelerde kimse almıyor Fimoları öylece duruyorlar. Toplayayım mı senin için. Belki istediğin mavi de vardır. Numarası kaç?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah çok teşekkür ederim. Numarasını hatırlamıyorum ki. Bir bakayım, bu olmazsa rica ederim. Yakın tarihte sağlam stok yaptım da :)

      Sil
  4. bence bu kil pek güzel değil. hem piştikten sonra da bir sculpey ya da bir fimo gibi olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ecem Hanım, kullandınız mı? Nasıl bir sorunla karşılaştınız, paylaşırsanız çok sevinirim.

      Sil
  5. nihal hanım öncelikle böyle güzel bir blog hazırladığınız için teşekkürler. hergün çocuklarımı eşimi gönderip size bir gelip dolaşıyorum.yukarıda denediğiniz yokluktan kili bende kullandım. dediginiz gibi yumuşak.kızıma takılar yapmaya çalışıyorum.daha acemiyim.bunlarla acemiliğimi gideriyorum.umarım sizin çeyreğiniz yarınız kadar olabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman Serap Hanım, estağfurullah. İltifatlarınıza teşekkür ederim.

      Sil
  6. Hiç bilmem bu işleri ama ilerde heran denemek isteyebilirim. Öyle güzel anlatmışsın ki ahkam kesmeden duramadım. Nişasta ile açmayı denesen o vıcıklık gider mi acaba, ya da dışarıda bir müddet bekletsen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiye dek denemediğin hata. Bir başlasan, hem seversin, hem de eminim harika işler yaparsın.
      Nişasta ile yoğrulmaz, sadece açtıktan sonra yapışmayı önlemek için kullanılabilir, ama ondan da denemediğim için pek emin değilim, çünki nişasta üzerinden tam temizlenemezse pişerken yanar diye düşünüyorum.

      Sil
  7. Merhaba,

    Öncelikle blogunuzdaki tasarımlar ve içten yazım tarzınız hoşuma gidiyor =)
    Birkaç sorum olacak cevaplarsanız çok sevinirim. 1. Neden polimer killeri piştikten sonra buzlu suya atıyorsunuz? 2. Pişirdikten sonra zımparalıyor musunuz? 3. Son olarak amorf resin kolyenizi çok beğendim. Metalleri yerleştirdikten sonra mı reçineyi döküyorsunuz, döktüğünüz zemin nasıl oluyor? Reçine tasarımları hoşuma gitti belki ben de başlarım diyorum.

    Çok teşekkür ederim, iyi bloglamalar =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumu sevmenize çok memnun oldum. Teşekkürler.
      - Polimer killeri sıcakken buzlu suya atmak hem dayanıklılığını ve sertleşmeyi artırıyor, hem de renklerin daha canlı olmasını sağlıyor, bunu özellikle ışık geçiren killerde daha bariz görebilirsiniz.
      - Zımpara yapmak, yaptığım işe göre değişiyor. Düz yüzey gerekiyorsa (duvar süslerim gibi) mutlaka zımpara gerekiyor.
      - Amorf kolyenin yapımını resimlemedim ama, kendi geliştirdiğim bu teknikle yaptığım başka işlerin yapımlarını "Uygulamalar - Tutorials" bölümünde detaylı olarak bulabilirsiniz. Anlaşılmayan yerler olursa memnuniyetle cevaplarım.

      Sil
  8. bu markadan çok kullandım ben ve fimo gibi 3 liraya da almadım nihal hanım.yanlış hatırlamıyorsam ya 2 lira ya 1.5 liraydı.
    kullandığım için bikaç öneride bulunabilirim.küçük parçalarda çok rahatlıkla kullanabilirsiniz.fakat büyük parçalarda düz açtığınız zaman pişmeden belli olmuyor ama pişince hava kabarcıkları oluşuyor.bilginiz olsun.ama sadece düz açtığınız şey kabarcıklı oluyor.şekil verilen büyük parçalarda birşey olmuyor...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Alanones, bu bilgiler çok değerli. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. blog teman ne kadar güzel olmuş ablacım içim açıldı şuan kelebekler renkler ne kadar güzel:)
    benim hiç fimo hamurum olmadı ühühü:D:D
    ama marka çok farkediyor gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine sevindim Mavii'ciğim. Kelebekleri internetten yürüttüm :)
      4 tane resim buldum, eğip büküp bu hale getirdim :)

      Sil
  10. Nihal hanim iyi ki bloguma uye olmussunuz. Harika seyler yapiyorsunuz. Ellerinize saglik. Gercekten cok hos ve basarili calismalariniz var.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Selen Hanım. Siz de hoş geldiniz.

      Sil
  11. İlla Fimo Şarkmi ? Başka Malzememi yok Fimo Sadece Bir marka adı,

    YanıtlaSil
  12. İlla Fimo Şartmı ? Fimo sadece bit marka Neden bukadar takıntılısınız anlayamadım,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Senden Benden,kızmayın kûzum, takıntı değil, tecrübe paylaşımı :)

      Sil
  13. tabiki ben 8. sınıf öğrencisi olarak yeni yeni merak sardım anneme hafta sonu aldıracağım yardımına ihtiyacım var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili 8. sınıf öğrencisi, memnuniyetle yardımcı olurum. Ama lütfen adını da yaz.

      Sil
  14. Cernit önermiyorsunuz yani ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır öyle demedim. Resimler uçmuş, bilgisayarımda bulursam yeniden eklerim. Çok şikayet ettiğim markasız bir kildi. Cernit'in çok güzel renkleri var. Ancak benim tarzımdaki çalışmalar için fazla yumuşak geliyor. Sağlamlık açısından fena değil. Işık geçiren beyazı Sculpey III kadar sararmasa da, Fimo'nunki ile kıyaslanınca pek başarılı değil. Çalışmalarımda rengini sevdiğim her markayı kullanıyorum.
      Bir de rica; lütfen isminizi de yazın. Selamlar.

      Sil
  15. Polimer kil 3tl?

    Ben 10tl ye bulabilsem havalara uçacağım. Şu kırtasiye zamları beni bitiriyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komik değil mi :)
      Şimdi Filmi 19 - 20 TL
      Bu yazıyı 2012 de yazmıştım.

      Sil

Hoşgeldiniz. Bir merhaba demeden gitmezsiniz değil mi?