AZ LAF, ÇOK İŞ

Polimer kil ağırlıklı, pek çok şeyin resimlenmiş yapım aşamalarını bulabileceğiniz bir blog olmasına çalışıyorum.
Internet kullanmasını bilene, açık bir okul. Pek çok hobim var ve ben bu konuda oradan çok yararlanıyorum.
Bu blog aslında biraz da borç ödemek için. Ben epey yol aldım, şimdi yeni başlayanlara da ben faydalı olayım istedim. Deneyimli arkadaşlar da blogumu severlerse, onlarla da fikir alış-verişinde bulunmak, kadayıfın kaymağı olacak :)

11 Temmuz 2011 Pazartesi

YENİ RESİNLEME DENEMELERİ

Üstümdeki ataleti atamıyorum bir türlü. Az da olsa fikir var ama, icraat minimumda. Günlerdir resin dökmek istiyordum. Ama çok teşkilatlı iş. Nasıl zor geliyordu anlatamam. Sonunda, kendimi ite-kaka çalışma odasına soktum. Epeydir aklımda uydurduğum tekniği denemek için oturdum masaya. Resini çok iyi öğrendim ya (!), özgün tekniğimi uygulayacağım. Bu uygulama eğer daha önce başkasını aklına gelmemişse ona bir isim verebilirim değil mi? :) Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var. :) Bakalım sonuç ne olacak.


Efendim, önce cam tezgahımın üzerine, koli bandını, yapışkan tarafı üste gelecek şekilde yerleştirdim. Uçlarını sabitledim. Bu arada solda görülen aletleri de yaptım. Kürdandan. Resin dökerken kullanmak için kalemimsi, fırçamsı bir şeyler. Kullan-at.

Daha önce gümüş telden bir yaprak iskeleti yapmıştım. Onu bantın üzerine yerleştirip, yapışmasını sağladım.












Minicik renkli boncukları, tuz eker gibi, uygun yerlere döktüm.













Böyle birşey oldu.














Sonra bu tekniğin versiyonunu denedim. Play-doh oyun hamurunu makarna makinesinde 7 ayarında açtım. Benim makinemde bu en kalın ayar. Sanırım 2mm kalınlıkta. Kesici bir kalıpla, ortasına iki yuvarlak kestim. Çünki bu bir küpe projesi.
Daha önce boncuklarla denemeler yaparken ördüğüm motifleri yuvarlak boşluklara yerleştirdim. Üzerlerine resini döktüm. Boncukları resinin içine gömerek, ikide bir kopan ipliklerden intikam almış olacağım :)










Resinin bir süre sertleşmesini bekledim. Yaklaşık 10 saat sonra (bilmeyenler için not: 8-10 saatlik süre sonunda iz bırakmadan dokunabiliniyor, ama esnekliğini koruyor), resinli objeleri bantlardan ayırdım. dışarı taşmış kısımları makasla kestim.
Sonuç beklediğim gibi. Yani memnunum. Arka taraflarına da bir kat resin dökeceğim, ama resinim bitti, gidip almam lazım, yayınlamak için onu bekleyemedim.





Oyun hamuru ile sınırlanmış olan küpeleri de banttan ve hamurdan ayırdım. Taşan resinleri kestim, kalan hamuru silerek çıkardım. Asıl temizleme, tam sertleşme süresi sonunda, sabunlu suda fırçalayarak olacak. Bu işlemden sonra kenarlarına ince zımpara yapılacak. ve bir kat daha resin dökülecek.
Alınan ders: Şeffaf boncuklar kullanılmamalı. Büyük, açık mavi boncukların arasındaki kristal boncuklar neredeyse hiç görülmüyor. Boru boncuklar da öyle. Ayrıca, sanırım daha koyu renkler kullanılmalı.











Bu da bir diğeri. Biraz daha büyük. Kristallerim iyice yok olmuş :( Burada koyu renkler ve şeffaf olmayan boncukları kullanma konusunda haklı olduğum daha bariz belli oluyor










Bu küpe adaylarının resinleme işlemi tam bitmiş durumda. Her iki yüzlerine de resin döküldü. Rotuşları yapıldı.

24 yorum:

  1. ilk ben mi görüyorum ne kadar şanşlıyım yaprak formundaki çok güzel olmuş nihal ablacım ama tam anlayamadım o battan nasıl çıktı?

    YanıtlaSil
  2. resin olayı çok güzel ama ben bir türlü el atamadım.duruşu çok hoşuma gidiyor..inş bir gün kısmet olur yaparım bende :D
    ellerine sağlık çok güzel olmuş diğer çalışamalarınız gibi :)))

    YanıtlaSil
  3. Mavii'ciği teşekkürler. Banttan ayırmak da bir zorluk yok. Resin kaynaşmıyor o tip maddelerle. Resin yaparken altına serdiğim naylon örtülere de yapışmıyor. Oradan aklıma geldi zaten bu çalışma.

    Uğurböceği, teşekkür ederim. Tavsiye ederim deneyin. Biraz pis bir iş ama zevkli. Eminim çok hoş işler çıkarırsınız.

    YanıtlaSil
  4. Çok orjinal olmuşlar ! Ellerinize sağlık ;) İlk kez görüyorum bu tarz bir resin çalışması .

    YanıtlaSil
  5. Yani hepsi ayrı bir güzel olmuşlar ellerinize sağlık ama ben yaprağa ve içinde kalpte olan küpe aparatlarına bayıldım çok çok hoşlar elleriniz dert görmesin.SEvgiler.

    YanıtlaSil
  6. harika olmus bunlaar ellerinize, emeğinize sağlııık:)

    YanıtlaSil
  7. Bu postu kaçırmışım Nihal Hanım'cığım:)) Ben de çok cebelleşmiştim bu tür çalışmada. Hatta bir elips cetvelini harcamıştım bu yüzden, oval broş yapmak uğruna:)) Tel çerçeveden sızdırmadan resin dökebilmeniz büyük başarı. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Junkhead, Nurhan Hanım'cığım, Sevgili Eylem teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Nedret Hanım'cığım,
    Tel çervevenin dışına taşıyor ama önemli değil. Birkaç saat sonra dokunulabilir hale gelince makasla kesiyorum. Bence deneyin. Sizin resin çalışmalarınız harika.

    YanıtlaSil
  10. İyi geceler Nihal hanım

    Yorum bırakmadan edemedim bir de sorum var size :)Çok güzel çalışmalarınız var,resmen hayran kaldım!!Ellerinize sağlık.Her çalışmanızın sabırla özenle işlendiği çok belli.Resinle ilgili çalışmalarınızı görünce çok şaşırdım, telle uygulamalı ilk defa görüyorum.Soruya gelince..Resin malzemesini nerden temin edebiliyoruzya da belirli bir markası var mı?Bir çoğu internetten diye yazmış.Büyük yapı marketlerde satışı var mı? .ekzen ya da .oçtaş gibi..bir soru dedim 3 soru olmuş :) Hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
  11. Merhaba sevgili Emiza.
    Hoşgeldiniz. İstediğiniz kadar soru sorabilirsiniz. Mutlu olurum. Bilidklerimi de seve seve cevaplarım.
    Resinle tanışıklığım çok yeni. 50 kat - 100 kat vernik diye de tanımlanıyor. Ümraniye'de Tahtakalehobi'den alabilirsiniz. Telefonla ve internet üzerinden de sipariş verebilirsiniz. Hobi konusunda çok iyi ve güvenilir bir mağaza. Yetkilisi olan bey'de konu hakkında bilgili olduğundan sorulara cevap bulunabiliyor, fikir verebiliyorlar. Ben Cadence marka kullanıyorum. Yapı marketlerde bulunur mu bilmiyorum.
    Resin ile ilgili olarak kucuksheyler isimli bloga bakmanızı tavsiye ederim. Çok güzel bilgiler, örnekler ve açıklamalar bulacaksınız.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzelmiş çok çok beğendim. Yapraklı olana hele, bayıldım... Ellerinize sağlık.
    Anlaşıldı, bir ara blogunuzu baştan sona inceleyeceğim:)

    YanıtlaSil
  13. Beğendiğinize sevindem Marifetli Peri.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Nihal Hanım,

    Ben bu resin işine girmeye karar verdim =)

    Önce kalıplarda denemek istiyorum, ama bu tel fikri çok hoşuma gitti. Genelde takı malzemeleri için tek ucu kapalı kısa teller satılıyor. Siz bu tip uzun telleri nereden buldunuz acaba?

    Çok güzel bir fikir, varaklılar da çok hoşuma gitmişti.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      İsminizi bilmediğimden adınızla hitap edemiyorum ama çok sevdiğim bir blogun sahibi olduğunuzu söylemeliyim.
      Bu telleri çiçek teli diye satıyorlar, makara halinde satılıyor. Çeşitli kalınlıkta olanları var, benim kullandığım kaç mm hatırlayamıyorum ama, orta kalınlıkta. Daha kalın ve çok çeşitli renklerini Eminönü- Tahtakale'de boncuk mağazalarında bulabilirsiniz.
      Kolay gelsin. Yapınca paylaşmayı ihmal etmeyin olur mu? :)
      Sevgiler.

      Sil
    2. Tekrar merhaba,

      Bilgiler için çok teşekkürler, zaten bir Eminönü yolculuğu görünüyordu malzemeler için. Telin adını öğrenmem faydalı oldu.

      Blogunuz ilham verici, üretmeye devam edin!

      Teşekkürler.

      Berna

      =)

      Sil
  15. Merhaba, tesadufen bu blogla karsilastim, ne guzel calismissiniz elinize saglik cok begendim.. Resin ile ilgili merak ettigim birkac konu var cevaplarsaniz cok sevinirim..bu ornekte resin bombeli bir yapiya sahip peki alt yuzey? Banta yapisikken alt yuzey dumduz olmuyor mu? Resin uzerine tekrar resin dokuldugunde katmanlar belli oluyor mu? Hangi malzemeleri kullanabiliriz yuzeye yapismamasi icin? Zamaniniz icin simdiden cok tesekkur ederim. Deniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Deniz Hanım.
      Resini, donduktan sonra, üst üste defalarca dökebilirsiniz. Hatta çizilme, bozulma varsa, bir kat daha resin döküp , defoları yok edebilirsiniz.
      Bu teknikle çalıştığımda, ilk kattan sonra, ön yüze içindeki materyal tamamen gömülene dek bir kaç kat resin döküyorum. En son arka yüze de bir kat yetiyor. Eğer üstteki kat, alttakinden daha küçük bir alana dökülmezse sınır katmanlar belli olmuyor.
      Naylon yüzeylere yapışmıyor. Resin yaparken mutlaka naylon bir örtü üzerinde çalışmakta yarar var.
      Selam ve sevgiler.

      Sil
  16. Καλησπέρα από Ελλάδα! Πολύ όμορφες οι δημιουργίες σου!!! Φιλιά πολλά και καλή συνέχεια!!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Σας ευχαριστώ, ευπρόσδεκτη, Χαιρετίσματα από την Κωνσταντινούπολη

      Sil
  17. nihal hanım merhaba,
    öncelikle ellerinize sağlık her ürününüz çok şık ve farklı.
    bende resin uygulamaları yapıyorum kendi çapımda. bir denememde başarısız oldum ve bu konu ile ilgili hiçbir bilgi bulamadım. belki sizin bilginiz vardır diyede bir bilene sorayım dedim :) benim sorunum şu ; ben resini ip üzerinde kullanıyorum. nasıl diyeceksiniz şöyleki tığ işlerinin üzerine dökmek istiyorum. nitekim bir çok deneme yaptım ama hepsinde sonuç hüsran oldu :( önce hiçbir koruyucu kullanmadan motifin üzerine direkt resin döktüm, motif resini çekti ve renkler koyulaştı. ip resini çekmesin diye aklıma renksiz tutkal geldi. önce tutkal sürdüm bir kaç kat. kuruttum. daha sonra resin döktüm. yine renklerde farklılaşma oldu. dedim herhalde az tutkal sürdüm bazı yerler çekmedi. bir daha ki seferde bol bol sürdüm tutkalı. resinlediğimde yine aynı durum oluştu. ipin kendi rengi kalmıyor ne yazıkki. mutlaka koyulaşıyor. sizin tavsiye edeceğiniz bir ürün varmı bu konu ile ilgili ? craftın resinini kullanıyorum.
    şimdiden teşekkürler.. :)))

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Gülde Hanım.
    Bu söylediğinizi uzun zamandır yapmak isterim de bir türlü kısmet olmaz nedense.
    Şimdi ilk aklıma gelen çözüm tutkaldı, onu denemişsiniz. Ne tür tutkal denediniz bilmiyorum ama acaba dekupaj tutkalı çare olur mu, kağıt üzeri resinde, dekupaj tutkalı tam çare oluyor.
    Bir de aklıma porselenleştirme medyumu geldi. Dantellerde filan çok işe yarıyor. Belki resine bile gerek kalmaz, belki de üzerine resin kullanılabilir.
    Buraya yazdığınız iyi olmuş, bu yorumunuzu gören tüm arkadaşlardan fikirlerini alabiliriz. Hepsi şahane insanlardır, bir İMDAT duymayagörsünler, hemen koşup gelirler :)

    KIZLAAAAR YARDIMA VE FİKİRLERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR.

    YanıtlaSil
  19. how do you get the bubbles out???

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz. Bir merhaba demeden gitmezsiniz değil mi?